Eerste meester titels uitgereikt aan Nederlandse smeden

Tijdens de Nationale Smedendagen van de NGK op 30 mei en 1 juni die plaatsvonden in Nieuwkoop zijn de eerste meester titels uitgereikt aan Pascal Tupker en Reinier Hoving.

De felicitaties voor de jonge meesters

Reinier Hoving is een jonge, veelbelovende smid en afgestudeerd psycholoog. Als zijn werk aan zijn kwaliteitseisen voldoet merkt hij het met zijn meesterteken; een klavertje vier. Hiermee verandert gewoon ijzer in Geluksijzer. Zijn passie is gereedschappen smeden en dat is ook duidelijk terug te zien in zijn meesterwerkstuk.

De andere nieuwe meester is Pascal Tupker. Sinds een jaar of twee mede-eigenaar van Smederij Tupker. Hij is een groot liefhebber van traditionele horloges en uurwerken. Sinds de geboorte van zijn dochtertje, twee maanden geleden, ervaart hij dat de tijd vliegt. Die combinatie komt tot uitdrukking in zijn meesterwerkstuk.

Beoordeling van de meesterproeven
De Ballotagecommissie heeft in besloten kring de meesterproeven beoordeeld. De drie balloteurs zijn internationaal alom gerespecteerde smeden: Jef Decraene en Paul Dekker (www.beeldhouwer.be) uit Belgiƫ en Thomas-Maria Schmidt uit Duitsland. Deze laatste is voorzitter van het IFGS (Internationalen Fachverband Gestaltender Schmiede) en heeft de Duitse Meister titel.

Subsidie
De stichting Klein en Uniek Specialistisch Vakmanschap heeft de NGK een subsidie verstrekt om de invoering van een meesterttitel in Nederland mogelijk te maken.

Sfeerbeelden van de Nationale Smedendagen. Op de website van Arie Bon Fotografie en video staan nog veel meer foto’s van dit evenement. Hij heeft ook een filmpje gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *