Op naar een samenwerking van brace-specialisten, ook specialistisch vakmanschap!

In Nederland zijn de conservatieve scoliose zorgverleners op het gebied van de brace behandeling niet als een specialistische beroepsgroep met elkaar in verbinding.
Bij 1 op de gemiddeld 35 kinderen ontwikkelt zich een scoliose. Deze verkromming van de wervelkolom ontstaat in meer dan 80% van alle gevallen tijdens de pubertijd en bij meer dan 85% ontwikkelt deze scoliose zich bij meisjes.  Bij een aantal kinderen blijft de scoliose beperkt, bij een aantal ontwikkelt zich een verkromming met bochten van meer dan 50-60 graden! De wetenschap tast nog steeds in het duister over de specifieke oorzaak of oorzaken.

Deze zogenoemde idiopathische (‘Grieks voor:ik weet het niet’) scoliose is een chronische aandoening en zal het gehele leven het dagelijks wel en wee van de patiënt beïnvloeden.
Een van de behandelingen die wordt toegepast, zodra de scoliose is ontdekt en een bepaalde mate van verkromming heeft bereikt, is een brace.  Dit is een behoorlijk pittige behandeling, waarbij de patiënt een hard kunststof korset krijgt aangemeten, die behoorlijk strak gedragen moet worden; minimaal 20 uur per dag en gemiddeld 2 jaar.  Voor pubers in de groei is dit echt pittig!
De vakmensen die de brace aanmeten zijn vanuit verschillende bedrijven en organisaties actief en zijn niet onderling met elkaar verbonden via een beroepsgroep of vergelijkbare vakorganisatie.

In 2023 hebben stichting Klein Uniek Specialistisch Vakmanschap (KUSV) en de Scoliose Vereniging een project ondersteund welke moet gaan zorgen voor een traject waarin de diverse – in Nederland – actieve bracemakers gaan samenwerken en gaan overleggen op welke wijze een vorm van samenwerking tot stand kan komen.  Inmiddels zijn er diverse gesprekken geweest, afspraken gemaakt, derden geïnformeerd en zijn een tweetal bijeenkomsten geweest, waarbij vrijwel alle – in Nederland – actieve bracemakers aanwezig zijn geweest.  Hierin zijn een aantal contouren afgesproken, welke een goed basis kunnen vormen voor een wijze van samenwerking in de nabije toekomst. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *